Wat is de persoonlijkheid
van jouw bedrijf?

Doe de test om erachter te komen welk archetype het beste past bij jouw brand, zodat je vanuit de kern kan verbinden met jouw klanten.

Stories

shape blue 02
shape blue 01

Welkom bij de Blog

Stories

shape blue 02
shape blue 01

Welkom bij de Blog

5 manieren om goed voor jezelf te zorgen tijdens deze laatste weken van 2020

5 manieren om goed voor jezelf te zorgen tijdens deze laatste weken van 2020

Dit jaar heeft tot nu toe al veel van ons gevraagd, vind je niet? En dan drukken we ons nog zacht uit, want het is eigenlijk bizar wat er van ons allemaal is gevraagd. Als mens, als moeder en als ondernemer, het constante aanpassen doet echt wat met je. 

Zo hetzelfde, maar toch zo anders

Nou had ik het erover met Liesbeth, en hoewel het ons beiden veel energie kost in deze tijd, is hoe wij ermee omgaan totaal verschillend. En Liesbeth en ik lijken in zoveel dingen echt extreem op elkaar.

Sommige dingen uit onze levensloop zijn zelfs exact te kopiëren. We bleken achteraf in dezelfde stad te hebben gestudeerd, bij dezelfde vereniging te hebben geroeid, tegelijk zwanger te zijn geweest, op hetzelfde moment zijn te gaan ondernemen. En gelukkig hadden we ook een zelfde vriendin, want anders waren we elkaar misschien wel nooit tegengekomen.


Waar ik een echte introvert ben, is Liesbeth duidelijk extravert

Maar er zijn ook een aantal grote verschillen tussen ons. Niet alleen is Liesbeth hartstikke blond en ben ik een echte brunette, ook in een aantal karaktereigenschappen zijn we elkaars tegenpolen. Zo is Liesbeth een echte extravert en laat ik me veel meer typeren als een introvert. Ik kan overigens wel heel extravert DOEN, maar dat is misschien iets voor een volgende podcast episode. 

Het verschil tussen introverten en extraverten

Het grote verschil tussen introverten en extraverten is misschien wel waar zij hun energie uit halen. Introverten halen dat meer uit zichzelf, terwijl extraverten het meer uit het contact met anderen halen. Wat een introvert op zijn beurt weer energie kost. 

De huidige maatregelen zijn voor iedereen hetzelfde. En meer dan misschien wel ooit is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Maar wat betekent dat nou voor jou? Wij zetten een paar dingen op een rijtje en met mijn blik als psycholoog en coach heb ik het geplot op een van die persoonlijkheidseigenschappen. En natuurlijk, het is een schaal, dus je bevindt je ergens op dat spectrum, maar zie het vooral als food for thought. We zijn benieuwd!

Welke waarden gelden voor jou?

Ten eerste is het belangrijk om na te gaan welke belangrijke waarden voor jou worden geraakt door het niet meer kunnen doen wat je altijd deed door de geldende maatregelen. Voor veel mensen zijn waarden als verbinding, vrijheid en avontuur belangrijk. 

Die waarden zijn een belangrijk onderdeel van hoe jij jouw leven leidt. En hier heb je in de loop van tijd je manieren voor ontwikkelt om daaraan te voldoen. 

Ben je over- of onderprikkeld?

Ten tweede is het belangrijk dat het vele thuiswerken en zoomen op introverten en extraverten een verschillende uitwerking kan hebben. Voor een introvert en dan met name de hooggevoelige introvert kan het betekenen dat je totaal overprikkeld bent na een dag werken via een beeldscherm, terwijl een extravert juist onderprikkeld kan zijn. Resultaat voor beide is dat je edgy bent en daardoor sneller in conflict met je huisgenoten.

Dit zijn vijf dingen die je kunnen helpen bij het (ont)prikkelen in deze tijd:

 1. Ruimte creëren voor jezelf
  Introvert: afspreken met huisgenoten dat je ook regelmatig letterlijk alleen moet zijn
  Extravert: afspreken met je huisgenoten dat je juist regelmatig een andere omgeving nodig hebt

 1. Inchecken bij je gevoel
  Introvert: mediteren, yoga nidra, journallen
  Extravert: stilstaan bij je wat je lichaam vertelt, maar er vervolgens over in gesprek gaan met iemand

 1. Verbinden met anderen
  Extravert: kijken wat er binnen de gestelde maatregelen nog wel kan, maar let op dat je niet gaat stapelen
  Introvert: belangrijke mensen een kaartje sturen, of via een appje laten weten dat je aan ze denkt

 1. Naar buiten gaan
  Introvert: juist om te ontprikkelen, mindful wandelen, zelfde omgeving met nieuwe ogen bekijken.
  Extravert: juist om prikkels op te zoeken, stevige wandeling, samen met iemand, nieuwe omgeving.

 1. Iets nieuws leren.
  We moeten al zoveel op het moment, en het lijkt alsof je zo weinig kan nu alle ‘fun’ gesloten is. Maar niets is zo goed als gewoon iets te gaan doen omdat het LEUK is. 
  Introvert: nieuwe vaardigheid leren via youtube filmpjes, lekker ‘prutsen’ in huis, zoals een muurtje betegelen.
  Extravert: online cursus met interactief element. Denk aan een cursus capsule wardrobes maken, free writing, yoga lessen volgen, een vlog-cursus. Maakt niet uit! En zoek iets uit waarbij je ook in contact bent met andere cursisten

Maar voor iedereen geldt: blijf positief

Ten slotte, en deze geldt voor iedereen: wat zou jouw mantra kunnen zijn om dit jaar mee af te sluiten? Je bent misschien wel zo geneigd – en begrijpelijk ook – om negatief te worden met het zoveelste maatregelenpakket, met de zoveelte aanpassing van je plan. Maar wat zou jouw mantra kunnen zijn? Die van mij is: ik hoef niet te weten wat mijn volgende stap zal zijn. Maar het kan ook zijn: het is ok om mij niet ok te voelen. Of: zelfs in deze storm, kan ik de rust in mijzelf vinden.

Wil je meer horen over dit onderwerp? Beluister dan hier aflevering 8 van onze podcast: ‘Introvert of extravert? 5 manieren om goed voor jezelf te zorgen tijdens een (semi)lockdown’.

Deel dit artikel via:

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin
Deel op pinterest
Iris en Liesbeth - Founders

hey Hallo!

Wij zijn Liesbeth en Iris,

en we staan erom bekend dat we altijd tips kunnen geven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daarom besloten we ze te gaan delen via deze blog. 

Voor ons geldt dat inspiratie via mega uiteenlopende wegen tot ons kan komen. Dat kan komen in de vorm van een podcast, boek of een lezing. Maar ook in de vorm van een inzicht, lifehack of tool. Het helpt ons allemaal te floreren en zo ons beste leven te leiden. Elke dag!

Dit vind je misschien Ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blooming Stories draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches