Wat is de persoonlijkheid
van jouw bedrijf?

Doe de test om erachter te komen welk archetype het beste past bij jouw brand, zodat je vanuit de kern kan verbinden met jouw klanten.

Stories

shape blue 02
shape blue 01

Welkom bij de Blog

Stories

shape blue 02
shape blue 01

Welkom bij de Blog

Boost je effectiviteit met een tomaat

Een van de grote uitdagingen als zelfstandig ondernemer is het feit dat je alles zelf bepaalt. Dat is een zegen en een vloek ineen. Ik vind het heerlijk om zelf mijn agenda te bepalen, te kunnen besluiten wanneer het genoeg is geweest of wanneer ik een keertje doorwerk tot iets af is. Tegelijkertijd betekent het ook dat je ontzettend zelfstartend moet zijn. En niets is zo verleidelijk als dingen waar je tegenop ziet steeds maar weer voor je uit te schuiven.

Ik zie dit uitstelgedrag ook regelmatig in mijn coachpraktijk. Coachees die alsmaar andere (minder belangrijke) dingen gaan doen, deadlines pushen tot het maximale, of het werk echt niet af krijgen. Wat ik dan altijd ga onderzoeken is waar dit uitstelgedrag vandaan lijkt te komen. Het wordt snel gedacht dat iemand lui is, of niet gedisciplineerd genoeg, maar veel vaker nog blijkt het voort te komen uit een vorm van perfectionisme. Echte perfectionisten zijn soms zo bang om te falen, dat ze een taak steeds maar weer voor zich uit blijven schuiven uit angst om het fout te doen of niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen van de ander (of zichzelf).

Nou is dit wellicht food for thought en vergt zeer waarschijnlijk een stuk meer dan het lezen van een korte blog hierover, maar in de tussentijd staren alle werkuitdagingen je wel aan. Daarom deel ik je mijn manier van werken. Hij is zeker niet nieuw, maar werkt als een malle!

(En mocht je willen verder praten over je perfectionisme waardoor je steeds alles vooruitschuift, dan drink ik graag een kop koffie met je!)

Wanneer ik dagen heb waarop ik met name achter mijn laptop zit, omdat ik dingen moet uitwerken, administratie moet doen, of artikelen schrijf voor kleinerotterdammer.nl, werk ik volgens het strakke stramien van de Pomodoro Technique. Deze methode werd al in de jaren 80 geintroduceerd door Francesco Cirillo. Het houdt in dat je steeds in blokken van 25 minuten werkt, afgewisseld met korte pauzes. Dit doe je vier keer achter elkaar en dan houd je een langere pauze. Cirilo noemde het de Pomodoro Technique naar zijn tomaatvormige kookwekker waar hij zijn werk-intervals mee klokte.

Nou heb ik geen kookwekker op mijn bureau staan, maar gebruik ik altijd de Noisli app. Hiermee kan ik mijn ideale mix van background noise samenstellen (in mijn geval een knisperend haardvuurtje met restaurantgeluiden) en zet ik de timer op 25 minuten. Alles wat ik doe, doe ik dus in die blokken van 25 minuten. Zoals dit artikel schrijven. Maar ook iets wat minder gedefinieerd is zoals marktonderzoek. Dan mag ik in blokken van 25 minuten verdwalen op internet. En is de tijd voorbij, dan sta ik ook echt even op. Ik loop een rondje, pak wat te drinken of klets even wat. Ga ik daarna weer verder, met hernieuwde energie.

Met nog 2:42 op de teller, ga ik deze blog publiceren en dan is het tijd om door te gaan naar mijn volgende doel van vandaag!

Deel dit artikel via:

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin
Deel op pinterest
Iris en Liesbeth - Founders

hey Hallo!

Wij zijn Liesbeth en Iris,

en we staan erom bekend dat we altijd tips kunnen geven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daarom besloten we ze te gaan delen via deze blog. 

Voor ons geldt dat inspiratie via mega uiteenlopende wegen tot ons kan komen. Dat kan komen in de vorm van een podcast, boek of een lezing. Maar ook in de vorm van een inzicht, lifehack of tool. Het helpt ons allemaal te floreren en zo ons beste leven te leiden. Elke dag!

Dit vind je misschien Ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *