Wat is de persoonlijkheid
van jouw bedrijf?

Doe de test om erachter te komen welk archetype het beste past bij jouw brand, zodat je vanuit de kern kan verbinden met jouw klanten.

Stories

shape blue 02
shape blue 01

Welkom bij de Blog

Stories

shape blue 02
shape blue 01

Welkom bij de Blog

Draag jij een masker als ondernemer? (+ oefening)

Draag jij een masker als ondernemer?

Jezelf anders voordoen dan hoe jij je voelt of wie je bent is een manier om jezelf te beschermen. Niet alleen als ondernemer, maar ook als mens. Je bent bang dat wanneer je dit niet doet, je door de mand zal vallen. Of dat je niet voldoet aan het ideaalbeeld. Of je bent bang dat wanneer je dit niet doet, je uiteindelijk zult worden afgewezen. Ook kan het nog een manier zijn om je op te stellen ten opzichte van de wereld om ervoor te zorgen dat je emoties je niet kunnen overweldigen.

Draag jij een masker?

Laat jij wel eens wat anders zien dan wat je voelt? Dat doen we uiteindelijk allemaal. Maar ga nou eens eerlijk bij jezelf ten rade: doe je dit vaak? Als je niet makkelijk bespreekt wat je ervaart of voelt, of een deel van jezelf te verbergen waar je minder blij mee bent, zet je als het ware een masker op.

Vaak draag je dit masker onbewust

Je bent je van deze maskers vaak niet bewust: het is een strategie die je je al hebt aangeleerd toen je nog heel jong was en die je in de loop van je leven hebt geperfectioneerd. Op zo’n manier, dat je zelf niet eens meer merkt dat je het doet. Het ding is alleen: niemand ziet daardoor de échte jij.

En doordat men niet ziet wie JIJ bent, gaat dat ten koste van de mogelijke verbinding tussen jou en anderen. De ander voelt misschien dat jij niet helemaal authentiek bent, maar kan er zijn vinger niet op leggen. Anderzijds kost het jou ook meer energie dan je lief is om je steeds anders voor te doen dan je werkelijk bent. 

Je gedraagt je naar jouw eigen ideaalbeeld: je innerlijke wetboek

Ik zie dit in mijn coachpraktijk ook regelmatig voorbij komen: mensen die ten onder gaan aan hun eigen masker en het daarbij horende gedrag. Ze hebben dan bijvoorbeeld een bepaald beeld gevormd van hoe een succesvol ondernemer zou moeten zijn aan de hand van voorbeelden op de social media en in de pers, die bepalend zijn voor hoe zij zich uiteindelijk gedragen.

Dit wordt vervolgens aangevuld door alles uit hun eigen ‘innerlijke wetboek’: alle regeltjes en normen die ze ooit hebben aangeleerd of zichzelf hebben opgelegd. Voel je hem al aankomen? Dit is de perfecte cocktail voor een totaal overwerkte ondernemer met een calimero complex, denk je niet?

Draag jij een masker als ondernemer?

Een voorbeeld uit mijn coachpraktijk:

Alexandra is een jonge vrouw van 32, die na jaren als communicatieadviseur te hebben gewerkt haar eerste stappen in het ondernemerschap zet. Zoals zovelen, is ze behoorlijk actief op Instagram waar ze een aantal business influencers volgt. Fijn, want Alexandra heeft zelf niet heel veel ondernemers in haar directe omgeving en van hen kan ze dan mooi wat leren. Via dit fijne kanaal leert ze al gauw wat andere ondernemers kennen, met wie ze in een mastermind clubje stapt.

Ze kijkt op tegen al die andere vrouwen. Ze merkt dat wanneer ze samen komen ze zich eigenlijk heel klein voelt, maar zoals ze heeft geleerd van huis uit: ‘borst naar voren & kin omhoog’.

Ze laat niemand wat merken van haar gevoel. Als op een gegeven moment het gesprek zich ontwikkelt richting een aantal financiële onderwerpen, durft ze niet te laten merken dat ze het eigenlijk niet begrijpt. Ze hoort in haar achterhoofd haar vader: ‘Geldzaken zijn iets voor grote mensen’.

Ze voelt zich kleiner dan ooit. 

Herkenbaar?

Het gebeurt zo vaak dat je ergens op de achtergrond die stemmetjes hoort die heel overheersend meepraten. Die overal wat van vinden of jouw er haarfijn aan helpen herinneren wat wel of niet JOUW plek is. Dit gevoel probeer je te maskeren. En zet je dus letterlijk het masker op van de ‘powervrouw’ of ‘de ondernemer’. Maar helpt dit? Nee. En dat blijkt maar uit het voorbeeld van Alexandra. 

De enige oplossing: dat masker afzetten. Kwetsbaar durven zijn. 

Leer jouw innerlijke wetboek beter kennen door deze oefening

Eén van de oefeningen die ik in mijn coachpraktijk het vaakst meegeef in dit soort situaties, is om je innerlijke wetboek beter te leren kennen. Wie is degene die ergens in je achterhoofd telkens al die negatieve regeltjes en ‘moetjes’ aan het opdreunen is? Als je die stem zou kunnen zien als een persoon: hoe ziet hij of zij er dan uit? Kan je hem een bijnaam geven? Hoort er misschien een liedje bij?

Je zult merken dat je op een gegeven moment gewoon kunt denken: ‘Oh, daar heb je Horkige Herbert weer, daar hoef ik nu even niet naar te luisteren’. Voor je het weet, steek je je hand in de lucht en stel je gewoon de vraag: “Ik snap er niks van wat je nu zegt over al die financiële dingen, kun je me dat uitleggen?”

En het zal je verbazen. Op eerlijke vragen, krijg je meestal gewoon een oprecht antwoord.


Iris Kolthoff

Iris begon haar carrière als onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, waar ze op de afdeling Klinische en Gezondheidspsychologie gedragsverandering bestudeerde. Specifieker nog: ze deed onderzoek naar zelfregulatie. Inmiddels is dat meer dan 10 jaar geleden, maar de theorieën waar ze toentertijd haar onderzoek op baseerde, ziet ze nu dagelijks terug in de praktijk. Ondernemerschap is in haar ogen een continue uitdaging op het gebied van zelfregulatie. In deze blogs neemt ze je mee in haar gedachtenspinsels hierover en hoopt ze je hier meteen te prikkelen je eigen gedrag eens onder de loep te nemen. 

Deel dit artikel via:

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin
Deel op pinterest
Iris en Liesbeth - Founders

hey Hallo!

Wij zijn Liesbeth en Iris,

en we staan erom bekend dat we altijd tips kunnen geven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daarom besloten we ze te gaan delen via deze blog. 

Voor ons geldt dat inspiratie via mega uiteenlopende wegen tot ons kan komen. Dat kan komen in de vorm van een podcast, boek of een lezing. Maar ook in de vorm van een inzicht, lifehack of tool. Het helpt ons allemaal te floreren en zo ons beste leven te leiden. Elke dag!

Dit vind je misschien Ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *