Wat is de persoonlijkheid
van jouw bedrijf?

Doe de test om erachter te komen welk archetype het beste past bij jouw brand, zodat je vanuit de kern kan verbinden met jouw klanten.

Stories

shape blue 02
shape blue 01

Welkom bij de Blog

Stories

shape blue 02
shape blue 01

Welkom bij de Blog

Het belang van oefenen bij het aanleren van nieuwe gewoontes

DIY trainingen

“Van proberen kun je leren”, ik hoor het mezelf zo vaak zeggen tegen mijn vijfjarige zoon. Hij kan zich nogal makkelijk uit het veld laten slaan wanneer hij iets nog niet kan. En als je pas vijf jaar bent, is dat nogal veel. Fietsen, hinkelen, voetballen, rekenen, lezen, het is slechts een kleine greep van de dingen die je je eigen moet maken als kleuter. Ik gun hem zo zijn fouten. Vallen en opstaan, dat werk. Want daar leer je uiteindelijk het snelst en het meest van. 

‘Gewoon doen’ is belangrijk bij het aanleren van nieuwe gewoontes

Eigenlijk zie ik hetzelfde gebeuren bij veel van de coachees in mijn praktijk. Bij het aanleren van nieuwe gewoontes blijven ze hangen in een fase van voorbereiding, onderzoeken, plannen, maar ze stellen de stap van het ‘gewoon doen’, steeds maar weer uit. En zo zie ik steeds weer onvervulde dromen en verlangens.

Mensen die genoegen nemen met een baan die niet bij ze past, of in een relatie blijven zitten die niet goed voor ze is. Alles omdat de angst voor het onbekende nog groter is, dan het ongemak van een onwenselijk heden. Klinkt behoorlijk sadistisch vind je niet? En toch zijn we zo.

Het bekende is aantrekkelijker dan het onbekende

De beroemde onderzoeker BF Skinner toonde het in de jaren ‘30 en ‘40 van de vorige eeuw al aan het met zijn onderzoek bij ratten bij het aanleren van nieuwe gewoontes: zij bleven liever in een situatie waarvan ze wisten dat ze een elektrische schok kregen elke keer dat ze op een luikje drukten om voedsel te krijgen, dan dat ze in de situatie zaten waarvan ze niet zeker wisten of ze een schokje zouden krijgen. Het bekende, voorspelbare, is kennelijk zoveel meer aantrekkelijk dan het onbekende. 

Maar goed, ik wijk hier enigszins af van hetgeen waar ik het over willen hebben, namelijk het feit dat mensen zo bang zijn om het niet goed te doen, dat ze dus maar in een voorbereidende fase blijven hangen, terwijl je dus sneller en meer leert als je jezelf toestaat fouten te te maken. Dit is belangrijk om in je hoofd te houden, bij het  aanleren van nieuwe gewoontes.

We zijn in beweging, maar ondernemen geen actie

Zoveel ondernemers zijn wel in beweging, maar ondernemen geen actie. Zie je het verschil? Ze volgen de ene opleiding na de andere, hebben een mastermindgroep om hun aanbod scherp neer te zetten, laten een website bouwen, zijn zichtbaar op social media. Ze zijn in beweging, maar zonder resultaat. Wat zijn de stappen die je kunt zetten om daadwerkelijk aan je onderneming te bouwen, welke acties leiden er uiteindelijk wel tot meer klanten en meer omzet?

Niet alleen ondernemers hebben moeite met het aanleren van nieuwe gewoontes

Het beperkt zich overigens niet tot het ondernemerschap hoor. Ik heb al zoveel boeken gelezen over afvallen en hoewel ik zelf zo onderhand al een specialist ben op dit gebied ben ik ook nog steeds een paar kilo te zwaar naar mijn zin. Ik blijf als het ware in de voorbereidingsfase zitten, maar pas het steeds maar niet toe in mijn dagelijks leven als ik mezelf nieuwe gewoontes wil aanleren. 

De sleutel tot succes bij het aanleren van nieuwe gewoontes

De sleutel tot succes zit ‘m in dit geval in het ‘doen’, door je gewenste gedrag te gaan uitvoeren, ontstaan er langzaamaan steeds meer nieuwe neurale verbindingen. Hoe vaker het gedrag wordt herhaald, hoe sterker de verbinding wordt en hoe minder moeite het uitoefenen ervan uiteindelijk wordt. De structuur van je hersenen verandert dus daadwerkelijk.

Vandaar dat de uitspraak ‘van proberen kun je leren’ dus echt waar is. Of het nu fietsen of nieuwe leads bellen betreft: het is voor beide even waar! 

Oefening bij het aanleren van nieuwe gewoontes

Start je dag met het gepassioneerd uitspreken van je doelen voor die dag. Alleen al het hardop uitspreken ervan stuurt de kracht van je onbewuste brein op een missie om manieren te vinden om je doelen te vervullen!


Iris Kolthoff

Iris begon haar carrière als onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, waar ze op de afdeling Klinische en Gezondheidspsychologie gedragsverandering bestudeerde. Specifieker nog: ze deed onderzoek naar zelfregulatie. Inmiddels is dat meer dan 10 jaar geleden, maar de theorieën waar ze toentertijd haar onderzoek op baseerde, ziet ze nu dagelijks terug in de praktijk. Ondernemerschap is in haar ogen een continue uitdaging op het gebied van zelfregulatie. In deze blogs neemt ze je mee in haar gedachtenspinsels hierover en hoopt ze je hier meteen te prikkelen je eigen gedrag eens onder de loep te nemen. 

De basis van deze blog is gebaseerd op het artikel van Doidge, N. (2007). The brain that changes itself. Stories of personal triumph from the frontiers of brain science. New York: James H. Silberman Books.

Deel dit artikel via:

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin
Deel op pinterest
Iris en Liesbeth - Founders

hey Hallo!

Wij zijn Liesbeth en Iris,

en we staan erom bekend dat we altijd tips kunnen geven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daarom besloten we ze te gaan delen via deze blog. 

Voor ons geldt dat inspiratie via mega uiteenlopende wegen tot ons kan komen. Dat kan komen in de vorm van een podcast, boek of een lezing. Maar ook in de vorm van een inzicht, lifehack of tool. Het helpt ons allemaal te floreren en zo ons beste leven te leiden. Elke dag!

Dit vind je misschien Ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blooming Stories draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches