Wat is de persoonlijkheid
van jouw bedrijf?

Doe de test om erachter te komen welk archetype het beste past bij jouw brand, zodat je vanuit de kern kan verbinden met jouw klanten.

Stories

shape blue 02
shape blue 01

Welkom bij de Blog

Stories

shape blue 02
shape blue 01

Welkom bij de Blog

In de spotlight: Interieurontwerper Marieke Musters van Studio Musters

Marieke Musters

Ze was tien jaar lang management consultant, product manager en pricing manager tussen de analytische data scientists en ultieme alfamannen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en sinds maart 2020 kan Marieke Musters (36) zichzelf met trots fulltime interieurontwerper noemen. Een flinke carrièreswitch, kun je wel zeggen. Wij waren benieuwd waarom Marieke deze stap maakte en hoe ze dit avontuur als ondernemer ervaart.

Wow, Marieke. Van het strakke zakenleven naar interieurontwerper. Hoe is dat zo gekomen?

“Dat was inderdaad een hele carrièreswitch, ja. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus ik ben op een gegeven moment een parttime opleiding tot interieurontwerper gaan volgen. Eigenlijk een logische keuze, want ik was als kind al met meubels aan het schuiven en keek iedere week vol bewondering naar Jan des Bouvrie op televisie.

Ik keek zelfs bij films altijd naar het behang áchter de acteurs. Dus uiteindelijk ben ik tijdens mijn opleiding tot interieurontwerpen steeds meer mensen gaan helpen bij hun vragen over interieur en zo ontstond ook het idee om van mijn hobby mijn werk te gaan maken. Inmiddels heb ik daar al veel mensen blij mee gemaakt, ontzettend leuk!”

Vanuit Blooming stories werken wij graag met purpose driven ondernemers. Waarom doe jij wat je doet?

“Ik wil zoveel mogelijk mensen aan een fijne omgeving helpen: een huis waar ze gelukkig van worden. Het leven is te kort om in een ongezellige kamer door te brengen!

Ik zie dat ook nog zo vaak, dat mensen eigenlijk niet blij zijn met hun inrichting en dan begint het bij mij al helemaal te kriebelen. Ik zie meteen waar dat dan aan ligt. En het gaat mij niet om het volgen van trends of het aanschaffen van dure designmeubels, het gaat om meer dan dat. Je interieur staat in dienst van jou en niet andersom.”

Wat maakt jou bijzonder als interieurontwerper?

“Ik leg de lat hoog: ik vind dat het mooi én praktisch moet zijn. Alleen mooi is niet goed genoeg. Een fijn huis kan je zoveel rust en blijdschap geven. En soms stellen mensen een verbetering van hun interieur jarenlang uit, vanwege de tijd of het geld dat het kost.

Maar je huis is de belangrijkste plek in je leven. Het geeft mij dan ook ontzettend veel voldoening als ik ervoor kan zorgen dat die plek weer helemaal naar iemands zin is.”

Klinkt heel erg goed! En wat is echt jouw ultieme doel met jouw onderneming?

“Mijn doel is om mijn bedrijf te laten groeien en zo veel mogelijk mensen te helpen. Ik hoop dat ik de drempel om een interieurontwerper in te schakelen wat kan verlagen.

Het zou super zijn als ik nog jarenlang van dit werk kan genieten, en tegelijkertijd genoeg vrije tijd overhoud. Zo kan ik niet zonder de Brabantse gezelligheid en lekker eten en drinken.

In Chili heb ik mijn blik heel erg verruimd en veel geleerd, en liep ik bovendien een avocado-verslaving op, haha. In Amsterdam heb ik ook een gave tijd gehad, vooral work hard, play hard… En bij de Rotterdamse nuchterheid voel ik me nu helemaal thuis. Ik neem graag de tijd om daarvan te genieten.

En stiekem wil ik ook heel graag in een woontijdschrift natuurlijk!”

Je zei net al dat je graag de tijd neemt om ergens van te genieten, sta je ook stil bij je successen? En zo ja, wat is een succes richting je doel geweest in de afgelopen maand?

“Voor mij was september 2020 een kleine mijlpaal omdat ik bij Blooming Stories ben gestart als nieuwe werkplek en daarmee ook volmondig ‘ja’ zeg tegen mijn eigen bedrijf. Het eerste half jaar sinds maart zag ik namelijk bewust nog als een testperiode: hoe is het om fulltime te ondernemen?

Inmiddels weet ik dat ik het alleen maar leuker en leuker vind, en dat de vrijheid van ondernemerschap me heel erg goed bevalt. Dat ik dat nu weet, is al een win. En daardoor ga ik me nu ook meer op de langere termijn richten. En de hele enthousiaste reacties van mijn klanten motiveren natuurlijk ook onwijs! Dus de komende tijd hard aan de slag om mijn bedrijf te laten groeien!”

Wij zijn dol op de uitspraak: no rain, no flowers. Van welke tegenslag heb jij het meeste geleerd?

“Er was een moment in mijn carrière waarop ik eigenlijk de hele tijd moe was. Pas toen iemand me vroeg: “Vind je je werk misschien niet leuk?”, bedacht ik me pas dat mijn klachten misschien helemaal geen lichamelijke oorzaak hadden. Ik hoefde niet méér te slapen. De echte leerervaring kwam pas een hele tijd later, maar het balletje ging wel op dat moment rollen.

Ik had van tevoren uitgedacht dat ik een bepaalde baan leuk zou vinden, maar toen ik er eenmaal werkte, stond ik er niet bewust bij stil of er misschien ook aspecten waren die helemaal niet bij me pasten. Dat je gewoon naar je gevoel moet luisteren. En dat je best tot een nieuw inzicht kan komen nádat je een beslissing nam.

Sindsdien sta ik er bijna elke dag even bij stil of ik nog met plezier naar mijn werk ga. En als dat niet zo is, doe ik er wat aan.”

Als beginnend ondernemer heb jij ook ongetwijfeld veel adviezen gekregen van eventuele mentors, inspirators, leraren en coaches. Welk advies heeft het meest indruk op je gemaakt?

“Gek genoeg zijn het allemaal juist de adviezen geweest die mij aanspoorden om vooral een tandje terug te doen. Ik ben echt een perfectionist en heb een moeilijk te stoppen innerlijke drive om hard te werken. Maar voor een perfectionist kosten die laatste puntjes op de ‘i’ of die laatste 20% van het werk, veel meer tijd en energie dan iemand ooit gaat merken.

Wat op mij de meeste indruk maakte: ‘focus op die eerste 80% en doe dat echt goed’, ‘het is maar werk’, en ‘overwerken is nooit slim’. Dit advies kreeg ik van fijne en intelligente ervaren collega’s die op dat moment mijn manager of mentor waren. Daardoor kon ik beter relativeren, werd ik rustiger, en ging ik meer nadenken over wat nu echt het belangrijkst is of de meeste impact maakt.”

Last but not least, welke tip kun jij delen vanuit jouw expertise waarmee jij elke ondernemer verder kan helpen?

“Ik heb niet de illusie dat ik élke ondernemer verder ga helpen met één tip, maar ik zou wel willen meegeven: zorg dat je achter het stuur zit van je leven en je bedrijf, en niet in de passagiersstoel. Als jij iets belangrijk vindt, besteed daar aandacht aan.

De onbelangrijke dingen zijn pas aan de beurt als je tijd over hebt. Dat betekent soms ook ‘nee’ zeggen, plannen wijzigen, of een iets ander pad nemen dan de mensen om je heen. Lijkt misschien eng, maar de wereld vergaat echt niet als je het probeert. Sterker nog, je gaat je alleen maar krachtiger voelen. 

En voor de vrouwelijke lezers: bluffen mag, graag zelfs, mannen doen dat immers ook!”

Marieke is ook op Instagram te vinden en meer informatie kun je vinden op de website van Studio Musters.

Deel dit artikel via:

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin
Deel op pinterest
Iris en Liesbeth - Founders

hey Hallo!

Wij zijn Liesbeth en Iris,

en we staan erom bekend dat we altijd tips kunnen geven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daarom besloten we ze te gaan delen via deze blog. 

Voor ons geldt dat inspiratie via mega uiteenlopende wegen tot ons kan komen. Dat kan komen in de vorm van een podcast, boek of een lezing. Maar ook in de vorm van een inzicht, lifehack of tool. Het helpt ons allemaal te floreren en zo ons beste leven te leiden. Elke dag!

Dit vind je misschien Ook leuk:

Blooming Stories draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches