Wat is de persoonlijkheid
van jouw bedrijf?

Doe de test om erachter te komen welk archetype het beste past bij jouw brand, zodat je vanuit de kern kan verbinden met jouw klanten.

Stories

shape blue 02
shape blue 01

Welkom bij de Blog

Stories

shape blue 02
shape blue 01

Welkom bij de Blog

In de spotlight: Lotte Bode van Mom Inc.

Opgegroeid in geëmancipeerd vrouwengezin, met de Opzij standaard in de tijdschriftenbak, was het voor Lotte Bode niet meer dan logisch dat ze gewoon zou blijven werken als ze moeder zou worden. En dat gebeurde. Anderhalf jaar geleden is ze Mom Inc. gestart, samen met Sanne Nout. Lotte vertelt: “Altijd heb ik gedacht: ooit begin ik écht een eigen bedrijf. De grote vraag was alleen: wat wil ik dan gaan doen? De geboorte van mijn kinderen hebben ervoor gezorgd dat ik het antwoord op die vraag vond.”

Zo, Lotte. Je bent al meer dan 10 jaar zzp’er in de sociale branche, maar sinds anderhalf jaar ben je MomInc. gestart. Wat dreef jou hiertoe?

“Ik ben opgegroeid met het idee dat je als moeder kon blijven werken en heb altijd gewild dat ik dan de taken gelijk kon verdelen met mijn partner. Maar bij de geboorte van mijn eerste kindje heb ik ervaren dat dit in de praktijk heel erg lastig en anders is, zeker in de eerste periode.

Ik vond het heel oneerlijk dat mijn werkende leven letterlijk op pauze gezet werd en dat zijn werkende leven gewoon doorging. Hij zette zelfs grote carrière stappen in de prille periode van ons ouderschap. Daarnaast was ik in gevecht met mijn eigen moedergevoelens, want die waren veel groter dan ik mij vooraf kon voorstellen. Mij bekroop het gevoel dat ik moest kiezen: de volle focussen op het werk of échte aandacht voor mijn kind.”

Dat klinkt vast veel moeders herkenbaar in de oren. Hoe is die druk bij jou ontstaan?

“Mijn eigen vooroordelen over succesvol en betekenisvol zijn. Ik dacht dat je alleen succesvol en betekenisvol kon zijn als je minimaal 40 uur per week werkt (en als ondernemer zelfs 60 uur). En laten we eerlijk zijn: dat is ook hoe het grootste deel van onze huidige arbeidsmarkt is ingericht. Deze gedachten zaten me in de weg. 

Ik ben mijn eigen vooroordelen gaan onderzoeken en mijn moedergevoelens gaan accepteren in plaats van me er tegen verzetten. En ondertussen heb ik een goede modus voor mijzelf gevonden in het combineren van mijn werkambities en mijn zorgambities.

Met Mom inc. werken we dan ook aan een wereld waarin ouderschap een volwaardige plek krijgt in het werkende leven. Dat je trots mag zijn op je ouderschap en dat je daar juist extra om gewaardeerd wordt in plaats van op afgerekend wordt.”

Stilstaan bij succes is volgens ons de route naar groei. Succes kan daarbij alles zijn: een bewustwording of inzicht. Een actie met of zonder resultaat, een mislukking…

Wat is een succes richting je doel geweest in de afgelopen week?

“Deze week hebben wij een heel goed gesprek met een belangrijke opdrachtgever gehad. We hebben één van onze programma’s (‘Ambitie in werk en ouderschap’) bij hen gedaan en zij vertelden ons dat de gestelde doelen behaald waren. De moeders die meededen hebben meer zelfvertrouwen en durven beter aan te geven wat zij nodig hebben om werk en ouderschap op een goede manier te combineren.”

No rain, no flowers, zeggen wij altijd. Van welke tegenslag heb jij het meeste geleerd?

“Het ondernemerschap is een continue proces van ups en downs. Ik heb eigenlijk vooral geleerd om mijn successen te vieren. Iets waar ik vroeger altijd aan voorbij liep, want ik vond dat iets pas succesvol was als het echt helemaal afgerond is (en dat is het dus eigenlijk nooit).

Wanneer je een succes viert als het er is, dan zorgt het ervoor dat je veel geniet van de ondernemersreis. Meer dan wanneer je alleen maar gefocust bent op het vieren van een eindresultaat.

Maar er zijn ook genoeg fouten om van te leren. Voor mij is dat ik nu weet dat er geen ‘short cuts’ zijn. Er zijn genoeg mensen die jou de ‘short cut naar een groot succes’ beloven, maar je zal iedere stap zelf moeten zetten en ontdekken. Dan pas kun je de juiste mensen inschakelen om je te helpen.”

Welk advies heeft het meest indruk op jou gemaakt? Wie gaf het? En welk effect heeft het op jou gehad?

“Elke fase in het ondernemerschap kent zijn eigen coaches, inspirators. Je hoort een advies pas echt op het moment dat je het nodig hebt en zelf ook zoekende bent naar het antwoord. Of ik ben gewoon ongelooflijk eigenwijs, dat kan natuurlijk ook :).

Het boek ‘De moed van imperfectie’ van Brené Brown heeft mij enorm geholpen bij het loslaten van mijn perfectionisme. Perfectionisme kan je zo in de weg zitten als ondernemer, want dan zet je pas de volgende stap als het echt af is en het is nooit af.

Ik ben ook echt superblij dat ik deze ondernemersreis niet alleen maak, maar samen met Sanne. On the way denk ik dat wij elkaar steeds weer het juiste advies op het juiste moment geven en elkaar door de dalen trekken! En het vieren van successen? Dat heb ik ook echt van Sanne geleerd!”

Welke tip kan jij delen vanuit jouw expertise waarmee jij elke ondernemer verder kan helpen?

Vergeet niet af en toe stil te staan en durf te kiezen. Het gevaar is dat je als ondernemer keihard blijft rennen met de begrijpelijke (maar verkeerde) motieven: “Als ik dit nu doe, dan huren ze me vast straks in voor een leukere klus.” Terwijl het je dan bijvoorbeeld heel veel tijd en energie kost en het je helemaal niet oplevert wat je had gehoopt. Blijf daarom dichtbij jezelf.”


Meer informatie over Mom Inc. kun je vinden op hun website en ze zijn ook te vinden op Instagram.

Deel dit artikel via:

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin
Deel op pinterest
Iris en Liesbeth - Founders

hey Hallo!

Wij zijn Liesbeth en Iris,

en we staan erom bekend dat we altijd tips kunnen geven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daarom besloten we ze te gaan delen via deze blog. 

Voor ons geldt dat inspiratie via mega uiteenlopende wegen tot ons kan komen. Dat kan komen in de vorm van een podcast, boek of een lezing. Maar ook in de vorm van een inzicht, lifehack of tool. Het helpt ons allemaal te floreren en zo ons beste leven te leiden. Elke dag!

Dit vind je misschien Ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blooming Stories draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches