Wat is de persoonlijkheid
van jouw bedrijf?

Doe de test om erachter te komen welk archetype het beste past bij jouw brand, zodat je vanuit de kern kan verbinden met jouw klanten.

Stories

shape blue 02
shape blue 01

Welkom bij de Blog

Stories

shape blue 02
shape blue 01

Welkom bij de Blog

Poen, pingels, pecunia. Hoe denk jij over geld?

Poen, pingels, pecunia. Hoe denk jij over geld?

Het begrip ‘Money mindset’ word je als ondernemer ongetwijfeld om de oren gegooid. Maar wat is het nu eigenlijk? En wat moet je ermee? En vooral: hoe kun je ervan leren en groeien als ondernemer? Dit is niet een blog zoals je hem gewend bent. Ik ga je niet vertellen hoe je ‘open moet staan voor geld’ en hoe je een volle bankrekening kunt manifesteren. Nee, we gaan terug naar de basis. Waar komt jouw money mindset vandaan?

Wat is money mindset?

Money mindset gaat over jouw unieke set aan waarden en overtuigingen rondom geld, welvaart en rijkdom. Je mindset rondom geld zijn de drijvers achter je gedrag rondom uitgeven, sparen en verdienen van geld. Eigenlijk niet eens heel anders dan enig andere set aan waarden of overtuigingen, maar doordat het wel een enorm belangrijk onderwerp is voor zzp’ers of ondernemers wel iets wat vaak apart wordt behandeld. 

Poen, pingels, pecunia. Hoe denk jij over geld?

Het kan niet direct perfect zijn, ongezonde money mindsets zijn eigenlijk heel logisch

Weet je wat het is? Eigenlijk kunnen we er niet eens zoveel aan doen dat we bepaalde ongezonde ‘money mindsets’ hebben. Als ik hier als psycholoog naar kijk, dan zijn er een aantal zeer logische verklaringen voor deze gedachten en het bijbehorende gedrag:

 • Inertia (traagheid): de menselijke neiging om vast te houden aan de status quo en niet actief in actie te komen. Dus niet je sportschoolabonnement op te zeggen na een trial periode, of een energiecontract te herzien na de afloop ervan;
 • Aversie van verlies: wij mensen hebben de natuurlijke neiging om verlies te beperken maakt dat er teveel vasthouden aan geld en het dus moeilijk uitgeven;
 • Gevoel van schaarste: je bent altijd bang dat je te weinig geld hebt en dat er te weinig geld is. De menselijke neiging om te denken in termen van schaarste helpt bij het overleven in de oertijd (want er waren nou eenmaal maar x-bessen voor y-tijd), maar dat is niet hoe het werkt met geld. Het zorgt er namelijk voor dat je in het hier-en-nu vanuit een gevoel van angst beslissingen gaat nemen die niet bijdragen aan je langetermijndoelen;
 • Present bias: de neiging om altijd ten faveure van je huidige zelf in plaats van je toekomstige zelf te denken. Deze sluit heel erg aan op wat ik hierboven al beschreef. Het verschil zit hem echter in dat je jezelf kent en dat je future zelf in feite hetzelfde is als een vreemde.

Welke boodschap over geld kreeg jij mee in jouw jeugd?

De overtuiging die jij hebt als het om geld gaat, heeft het heel erg te maken met de manier waarop jij in aanraking bent gekomen met geld in je kindertijd. Je sterkste overtuigingen worden namelijk in je kindertijd gevormd, zo ook je overtuigingen over geld. Gebeurtenissen rondom geld laten soms een vastgeroest beeld in je achter.

Hoe verander je je money mindset?

Als al deze dingen evolutionair gezien zo logisch zijn, en je dan ook nog eens een set met waarden meekrijgt vanuit huis, kun je je misschien ook wel voorstellen dat het veranderen van je money mindset ook best lastig is. 

Let’s give it a try!

Vragen die jij jezelf kunt stellen om inzicht te krijgen in jouw money mindset

 • Wat heb je gehoord en gezien met betrekking tot geld tijdens je jeugd?
 • Wat is hetgeen wat je ouders deden met geld wat jij op dezelfde manier zou willen doen?
 • Wat is hetgeen wat je ouders deden met geld wat jij anders zou willen doen?

Ga vervolgens bij jezelf na hoe het nu is:

 • Wat zijn de ‘regels’ die jij hebt rondom geld?
 • En kijk er nou eens van een afstand je naar. Klopt dit? Is dit ALTIJD waar? 
 • Wanneer het antwoord ‘nee’ is, is er ruimte om te veranderen. 

In deze gedachten kun jij je money mindset veranderen in een gezonde mindset:

 • Ik heb de vrijheid om geld uit te geven, maar ik kan ook nee zeggen tegen een aankoop
 • Ik kan mijn geld delen met een ander, zeker wanneer de ander het moeilijk heeft
 • Het is mogelijk mijn financiële doelen te behalen. 

Heb je deze vragen beantwoord? Dan is het vervolgens oefenen, oefenen, oefenen. Het helpt om het bijvoorbeeld bij te houden in een dagboekje, of om een bandje om je pols te dragen met de intentie om je hieraan te herinneren.

En oh ja: fake it, ‘till you make it. Doe gewoon alsof je al een gezonde money mindset hebt. Soms moet je eerst doen alsof, voordat je het echt gelooft.

The joy of giving

Natuurlijk heb ik zelf ook mijn eigen uitdagingen op het gebied van geld. Ik vind het zelf bijvoorbeeld moeilijk om genoeg te rekenen voor de waarde die ik lever, en ik vind het moeilijk om het vervolgens te ontvangen. Iets wat mij altijd heel erg helpt, is door geld weg te geven. Dat helpt mij te bedenken dat het niet schaars is, maar dat er genoeg is voor iedereen. Dat als ik het weggeef, ik het ook weer terug kan verdienen. En hoe meer ik verdien, hoe meer ik ook uit kan geven. Of ik er nou een product of dienst voor koop, of ik het weggeef. Dat doet er dan niet toe.

Deel dit artikel via:

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin
Deel op pinterest
Iris en Liesbeth - Founders

hey Hallo!

Wij zijn Liesbeth en Iris,

en we staan erom bekend dat we altijd tips kunnen geven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daarom besloten we ze te gaan delen via deze blog. 

Voor ons geldt dat inspiratie via mega uiteenlopende wegen tot ons kan komen. Dat kan komen in de vorm van een podcast, boek of een lezing. Maar ook in de vorm van een inzicht, lifehack of tool. Het helpt ons allemaal te floreren en zo ons beste leven te leiden. Elke dag!

Dit vind je misschien Ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blooming Stories draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches