Wat is de persoonlijkheid
van jouw bedrijf?

Doe de test om erachter te komen welk archetype het beste past bij jouw brand, zodat je vanuit de kern kan verbinden met jouw klanten.

Stories

shape blue 02
shape blue 01

Welkom bij de Blog

Stories

shape blue 02
shape blue 01

Welkom bij de Blog

Streven naar tevredenheid is een prachtig doel!

Niet zo lang geleden had ik iemand in coaching die een ontroerend mooi doel stelde. Coaching zal zich altijd concentreren op het stellen van doelen die aantrekkelijk en urgent zijn voor de coachee, want waarom zou je anders in beweging komen? Vaak heeft een coachee zijn of haar doel nog niet helemaal helder wanneer we starten met de eerste sessie en staat het helder krijgen van dit doel centraal.

Deze vrouw van in de dertig was het toonbeeld van succes: ze had een baan waar ze veel plezier in had en veel uitdaging in vond, ze was verloofd met een super leuke vent, ze reisden samen naar de meest exotische oorden, ze zag er leuk uit, deed veel dingen samen met vriendinnen… nou, aardig succesvol toch?
En toch kwam ze met een coachvraag. Ze had namelijk altijd dat knagende gevoel niet goed genoeg te zijn. In haar achterhoofd had ze een soort van continu kritisch stemmetje die haar erop wees dat het nog wel beter kon, dat ze nog wel wat meer kon doen, of dat het nu wel tijd werd om dan aandacht te besteden aan haar eetpatroon, sportambities, hoe attent ze was…

In onze coaching zijn we gaan onderzoeken wat haar doel zou zijn. Ze wilde het liefste van deze kritische stem af. Omdat negatief gestelde doelen veel minder aantrekkelijk zijn dan een positief gesteld doel zijn we samen gaan onderzoeken hoe we dit konden herfraseren. Als die stem er niet meer zou zijn, hoe zou ze zich dan voelen? “Tevreden” was haar volmondige antwoord. Ik zag al een bepaalde opluchting bij haar verschijnen. Samen onderzochten we dit doel nog wat verder. Wat zou het effect zijn van deze tevredenheid? Ze zou dan niet meer zoveel piekeren, meer kunnen genieten van het moment, dingen zouden moeitelozer gaan. En alsof dat niet genoeg was, hebben we ook nog even stil gestaan bij het effect op de ander. Als zij tevreden zou kunnen zijn, betekende dat ook dat ze een veel leukere partner zou zijn. Haar zelfkritiek uitte ze ook veel in het bijzijn van haar vriend en dat zou verdwijnen als ze tevreden kon zijn met wie ze is en wat ze doet.

Met deze oefening maakten we haar doel “tevredenheid” nog aantrekkelijker en nog urgenter. Hierdoor wordt je als coachee als het ware verleid door je eigen toekomstbeeld. En zo zie je maar dat tevreden zijn met wat je hebt ook een prachtig coachdoel kan zijn. Dat het niet altijd maar meer en beter hoeft te zijn.

Oefeningen voor meer tevredenheid in je leven:

 • Vier wat er goed is gegaan vandaag:
  Door stil te staan bij wat er allemaal goed is gegaan op een dag, train je je tevredenheid. Dit kan je doen door bijvoorbeeld elke dag 5 minuten de tijd te nemen en het op te schrijven een een dankbaarheidsdagboekje.
 • Doe een “eigenlijk” oefening:
  Voor deze oefening is het handig om er wel even de tijd voor te nemen. Begin iedere zin met “Eigenlijk…” en schrijf dan vervolgens op wat jij eigenlijk allemaal best wel goed kan en bent.
  ○ Eigenlijk ben ik best een leuk persoon om te zien
  ○ Eigenlijk kan ik goed tekenen
  ○ Eigenlijk kan ik de lekkerste verjaardagstaartenbakken
  ○ Eigenlijk ben ik altijd heel attent
  ○ Eigenlijk ben ik origineel in het bedenken van oplossingen op mijn werk
  ○ Eigenlijk ben ik een super sociale collega….
  Je mag deze lijst zo lang maken als je zelf wilt. En je raadt het misschien al: streep nou het woord “eigenlijk” eens weg. Dit zijn jouw feiten, dit is jouw waardheid!
 • Ruimte maken voor flow:
  Flow is een staat van opperste concentratie. Mensen die kunnen werken in flow ervaren veel geluk en zingeving. Het is dus van groot belang voor een tevreden gevoel dat je flow kunt ervaren op een dag. Zorg ervoor dat je op een dag een periode onafgebroken aan iets kunt werken, zonder dat je wordt afgeleid door de constante stroom aan appjes, mailtjes of andere onderbrekingen.

Deel dit artikel via:

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin
Deel op pinterest
Iris en Liesbeth - Founders

hey Hallo!

Wij zijn Liesbeth en Iris,

en we staan erom bekend dat we altijd tips kunnen geven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daarom besloten we ze te gaan delen via deze blog. 

Voor ons geldt dat inspiratie via mega uiteenlopende wegen tot ons kan komen. Dat kan komen in de vorm van een podcast, boek of een lezing. Maar ook in de vorm van een inzicht, lifehack of tool. Het helpt ons allemaal te floreren en zo ons beste leven te leiden. Elke dag!

Dit vind je misschien Ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blooming Stories draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches