Wat is de persoonlijkheid
van jouw bedrijf?

Doe de test om erachter te komen welk archetype het beste past bij jouw brand, zodat je vanuit de kern kan verbinden met jouw klanten.

Stories

shape blue 02
shape blue 01

Welkom bij de Blog

Stories

shape blue 02
shape blue 01

Welkom bij de Blog

Verhalen uit de praktijk: de perfectionist

In deze serie “verhalen uit de praktijk” neem ik de lezer mee in mijn werk als coach. Omdat ik vaak de vraag krijg met welke coachvragen je bij mij terecht kan, en op welke manier ik te werk ga, wil ik verhalen vertellen. Door die verhalen wordt dat beeld helderder. En misschien herken je jezelf er wel in. Niets menselijks is ons vreemd…

Perfectionisme. Is het een vloek of een zegen? Regelmatig hoor ik mensen over zichzelf zeggen dat ze zo perfectionistisch zijn. Dat ze hoge eisen stellen aan zichzelf en aan anderen. Dat ze er af en toe zo veel last van ervaren. Maar wanneer vormt perfectionisme nou echt een probleem?

Mensen die onrealistisch hoge eisen aan zichzelf stellen, lopen een verhoogd risico om het slachtoffer te worden van een burn-out of depressie. Maar perfectionisme hoeft niet per definitie tot deze resultaten te leiden. Het blijkt dat niet het streven naar perfectionisme voor de problemen zorgt. Het zijn de disfunctionele neveneffecten, zoals faalangst en twijfelen aan het eigen vermogen, die leiden tot de burn-out en somberheidsklachten.

Zo ook bij Lena, een hoogopgeleide vrouw van midden twintig. Ze is sinds een paar maanden full-time aan het werk nadat ze een opleiding aan de universiteit heeft afgerond. Ze begint te merken dat haar perfectionisme haar parten begint te spelen. In haar werk heeft ze de neiging om steeds maar door te blijven gaan, en eenmaal thuis kan ze het maar moeilijk loslaten. Ze werkt veel 1-op-1 met mensen, en voelt zich heel erg verantwoordelijk. Een foutje van haar kan er toe leiden dat ze het leven van een ander direct beïnvloed. Deze gedachte bezorgt haar zoveel stress dat ze er ’s nachts niet van kan slapen. Ze slaapt slechter, en ze zich ervan bewust dat ze niet goed in haar energie zit en dat ze daardoor nog sterker twijfelt aan haar eigen capaciteiten. Deze vicieuze cirkel wilt ze dolgraag doorbreken.

Tijdens onze eerste sessie zoomen we in op andere aspecten van haar leven. Herkent ze haar perfectionisme ook in andere situaties? Wat doet de imperfectie van anderen met haar? Op welk gedrag van haar vriendinnen is ze wel eens “jaloers”? Het blijkt al gauw dat Lena een perfectionist pur sang is. Niet alleen in haar werk, maar ook privé ervaart ze een sterke drive om het “goed te doen”. Ze wil erg graag aardig gevonden worden en haar perfectionisme hangt sterk samen met een angst om afgewezen te worden. We besluiten dat dit het onderwerp is waarmee we aan de slag gaan, met speelsheid als het waardengedreven doel.

Ik vraag Lena een analyse van haar primair systeem te maken, haar gezin van herkomst. Niet zozeer om dingen in het verleden op te lossen, maar om de “elastiekjes” te ontdekken die je in het hier en nu kunnen terugtrekken naar je vroege jeugd. Daar is namelijk voor een groot deel je beeld van de wereld gevormd. In onze volgende sessie kijken we samen naar haar resultaten. Het blijkt dat Lena vroeger met name werd beloond om haar goede gedrag (voorwaardelijke beloning). Dit heeft ze in zo’n sterke mate geïnternaliseerd, dat ze nu als volwassen vrouw de automatische neiging heeft om te denken dat ze alleen gewaardeerd zal worden als ze het perfect doet. Deze belemmerende overtuiging moet ze loslaten om naar haar waarde “speelsheid” te kunnen toewerken. Om vervolgens haar perfectionisme ook los te laten en meer te kunnen zien dat wat ze doet goed genoeg is en dat het niet erg is om ook af en toe fouten te maken. Dit inzicht is moeilijk voor haar, ze is immers heel erg gehecht geraakt aan deze overtuiging, maar tegelijkertijd geeft het haar ook meteen al een lichter gevoel: ze heeft zin om wat meer te gaan spelen. Ze weet namelijk heus wel dat je niet perfect hoef te zijn om toch gewaardeerd te worden!

Lena vindt het spannend om hiermee aan de slag te gaan, maar ze wil zo graag naar dat lonkende doel toe werken, dat ze er ook wel zin in heeft. Zo gaan we stapje voor stapje aan de slag, oefenen we met het nieuwe gedrag. Haar voornemen op dit moment is om in ieder geval voor de volgende sessie eens een keer niet diegene te zijn die een tripje met haar vriendinnen helemaal heeft voorbereid. Om gewoon eens te ervaren wat er gebeurt als ze dat niet doet. Ik ben benieuwd!

The journey of thousand miles starts with one step. – Lao Tzu

Deel dit artikel via:

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin
Deel op pinterest
Iris en Liesbeth - Founders

hey Hallo!

Wij zijn Liesbeth en Iris,

en we staan erom bekend dat we altijd tips kunnen geven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daarom besloten we ze te gaan delen via deze blog. 

Voor ons geldt dat inspiratie via mega uiteenlopende wegen tot ons kan komen. Dat kan komen in de vorm van een podcast, boek of een lezing. Maar ook in de vorm van een inzicht, lifehack of tool. Het helpt ons allemaal te floreren en zo ons beste leven te leiden. Elke dag!

Dit vind je misschien Ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blooming Stories draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches