Wat is de persoonlijkheid
van jouw bedrijf?

Doe de test om erachter te komen welk archetype het beste past bij jouw brand, zodat je vanuit de kern kan verbinden met jouw klanten.

Stories

shape blue 02
shape blue 01

Welkom bij de Blog

Stories

shape blue 02
shape blue 01

Welkom bij de Blog

Weg met dat irritante stemmetje in je achterhoofd

Innerlijke Criticus - De Ontmoetingsplek

“Het is niet goed genoeg, wat ze ook doet, het is niet goed genoeg. Ik zie altijd ruimte voor verbetering en ik begrijp ook gewoon niet waarom ze niet wat beter haar best doet. En hoe goed ze het doet, ik wijs haar altijd wel op iets wat nog beter kan. Of zorg voor een nieuwe uitdaging. Nou ja, het is dus nooit goed genoeg. Nooit.”

Wow, heftig! Komt dit echt uit mijn mond? Dit deel van mij is streng, hard, bozig. En stiekem dus zo ontzettend bang om te falen. Bang om zich echt bloot te geven. Het is 2016, ik zit in de coachopleiding en ben leidend voorwerp in een demonstratie-oefening van een techniek die Voice Dialogue heet. Dat is een manier waarop je delen van jezelf als het ware kunt ‘interviewen’. Samen met de opleider reflecteren we op deze oefening. Ik ben geschrokken van hoe bizar kritisch die innerlijke stem in mij is. Zo geschrokken dat ik ervan moet huilen, want ik heb hier zoveel last van. Niets is ooit goed genoeg, ik ben me altijd bewust van wat er beter kan. Nooit kan ik ergens tevreden over zijn. Ik durf me niet kwetsbaar op te stellen. Ik ben altijd bang voor wat anderen over mij denken. Het is daar, op dat moment dat ik besloot te ont-moeten. 

Zo word je je innerlijke criticus de baas

De kans is groot dat je deze Innerlijke Criticus zelf ook wel kent. Dit deel is handig, want het zorgt er ook voor dat je altijd net dat stapje meer zet. Dat je bent gekomen waar je nu staat. Maar misschien heb je er, net als ik, ook wel last van. Mag het wel een tandje minder. Ik neem je mee in een manier om meer grip te krijgen op dit kritische deel van jou en hoe je hier meer grip op kunt krijgen.

Een kleine oefening

Maak eens een lijst van de dingen waar jouw Innerlijke Criticus zoal commentaar op heeft. Hoe denkt die Criticus over hoe jij je werk doet, hoe jij met je vriendinnen omgaat, hoe jij je kinderen opvoedt, hoe jij je was vouwt enzovoort. Kijk dan eens op welke terreinen jouw Criticus het meest actief is. Is het alleen op je werk, binnen je relatie of is het veel breder dan dat? En vraag je dan eens af waar die Innerlijke Criticus bang voor zou kunnen zijn? Waar beschermt die Criticus jou voor?

Soms helpt het om dit eens van een afstaand te bekijken. Pak dat lijstje met commentaar punten er eens bij en bekijk het alsof het een vriend of vriendin is die dat heeft opgeschreven. Hoe is dat? Hoe zou jij er dan over oordelen? Is degene in jou ogen nog steeds ok? Hou je nog steeds evenveel van hem of haar?

Dus waarom zou je jezelf dan zo bekritiseren?

We zijn zoveel milder voor een ander dan voor onszelf

Ik durf met zekerheid te zeggen dat je lang niet zo streng bent voor een ander dan dat je voor jezelf bent. Of eigenlijk: dat die Innerlijke Criticus tegen jou is. Want om die mildheid naar jezelf toe te laten, is het helpend om die Innerlijke Criticus los van jezelf te gaan zien. Je bent het niet. Je hebt het. En je kan ervoor kiezen het toe te laten in je leven, of om die “negativiteitszender’ -zoals ik het ook graag noem- even wat zachter te zetten. Je er bewust van worden dat je een keuze hebt, is de manier om er los van te komen. Misschien blijft die Innerlijke Criticus altijd aanwezig op de achtergrond, maar heb je de keuze om er wel of niet naar te luisteren.

Enne… hoe ziet jouw Mildheid er eigenlijk uit? Heb je daar al eens over nagedacht? Want net zoals je die Innerlijke Criticus zachter kunt zetten, zo kan je de Mildheid ook dichter naar je toe trekken.

Wil je meer lezen over Voice Dialogue? Het boek waarmee ik kennis maakte met deze techniek is Ik ken mijn ikken, geschreven door Karin Brugman en Judith Budde.

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je een product bestelt via deze link krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Ik raad altijd alleen boeken of producten aan waar ik zelf echt in geloof, waar ik mee werk of die ik in mijn praktijk ook aan andere coachees aanraad.

Deel dit artikel via:

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin
Deel op pinterest
Iris en Liesbeth - Founders

hey Hallo!

Wij zijn Liesbeth en Iris,

en we staan erom bekend dat we altijd tips kunnen geven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daarom besloten we ze te gaan delen via deze blog. 

Voor ons geldt dat inspiratie via mega uiteenlopende wegen tot ons kan komen. Dat kan komen in de vorm van een podcast, boek of een lezing. Maar ook in de vorm van een inzicht, lifehack of tool. Het helpt ons allemaal te floreren en zo ons beste leven te leiden. Elke dag!

Dit vind je misschien Ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *